Nog meer hilarische cultuurverschillen

Hilarische cultuurverschillen

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

Leven in twee culturen kan soms best lastig zijn – maar het zorgt er ook voor dat alléén jij van die typische verschillen kunt zien waar je soms toch wel even zachtjes (of hardop) om kunt lachen!

Als je wordt opgevoed in de ene cultuur (in mijn geval de Chinese cultuur), maar woont en leeft in de Nederlandse cultuur… dan zie je als migrantenkind soms gewoonten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Nu vind ik dat persoonlijk wel humor hebben en daarom maakte ik een lijstje van 26 grappige cultuurverschillen waar wij als migrantenkinderen ‘tussen leven’. Omdat het er zoveel zijn, heb ik ze opgedeeld in twee blogs.

Heb jij mijn blog over hilarische cultuurverschillen al gelezen? Welkom bij Part Two. Ik heb nog meer hilarische cultuurverschillen voor je.

We waren in de vorige blog bij verjaardagen gebleven, dus laten we hierover verder gaan…

The saga continues… 🙂

14 Verjaardagen zijn een dingetje

Het is me opgevallen dat veel migrantenkinderen niet graag hun verjaardag vieren. Hebben niet de behoefte om onszelf een gehele dag in de spotlight te zetten en hebben ook geen behoefte aan surprise parties die voor ons georganiseerd worden. “Ach, hoeft niet”, zeggen we dan. We wuiven het maar al te graag weg. Maar viert iemand anders zijn verjaardag, dan zijn we er zeker bij hoor. “Van harte gefeliciteerd! En hartstikke gezellig!!”

15 Überhaupt nooit met lege handen

Als wij op visite gaan, verjaardag of niet, komen we eigenlijk nooit met twee “trossen bananen” aan. (Een Chinese beeldspraak dat je met lege handen komt.) Waar Nederlanders soms nog wel eens een bloemetje halen, maar vooral vaak ook helemaal niks meebrengen, brengen wij eigenlijk AL-TIJD iets lekkers mee.  

16 Urghh, drie zoenen

De Nederlandse groet met drie zoenen. Daar zijn we niet zo’n fan van. Vooral Aziaten houden van afstand. Als we elkaar net kennen wordt er vaak een hoofdknik gegeven of hooguit een hand. Vanwege respect, houden we liever afstand en hebben we zo min mogelijk fysiek contact. We komen niet zomaar in elkaars aura. Drie zoenen vinden we daarom eigenlijk te intiem. Aziaten laten hun warmhartigheid vooral blijken met een brede glimlach.

17 Sharing is caring

Grappig is dan wel weer dat in migrantenculturen het eten vaak gedeeld wordt. Nederlanders eten daarentegen allemaal van hun – met zorg samengestelde – eigen bord. (Lees, aardappelen, vlees en groenten ^_*) En dan is het al snel “Blijf van m’n bord af”.

Inmiddels heb ik wel wat Nederlandse vrienden die gewend zijn aan mijn Aziatische gebruiken – en het ook nog leuk vinden. Als we uit eten gaan bestellen we zorgvuldig zodat we met z’n allen van alles kunnen delen en uitproberen. Gelijk een stuk gezelliger!

nog meer hilarische cultuurverschillen sharing is caring

18 Een warme maaltijd = pas volwaardig

Nederlanders kunnen prima een broodje kaas als ontbijt, lunch of zelfs avondeten naar binnen werken. En daar vervolgens ook nog een hele dag op functioneren. Hi-la-risch, als je beseft dat voor ons een warme maaltijd pas écht een maaltijd is. Terwijl in Nederland een belegd broodje gezond al een luxere variant is, vinden de mensen in Azië zelfs een “wok to go” maaltijd te summier. Het liefst zien wij dagelijks 3 soorten gerechten met rijst en soep. Dat is pas een volwaardige maaltijd! 😀

Heb jij ook nog meer hilarische cultuurverschillen die je wilt delen? Zet ze op mijn facebookpagina en misschien maak ik dan nog een 3e blog met hilarische cultuurverschillen

19 Soep ACHTERAF

Nog zo’n grappig verschil: Nederlanders eten soep voor de hoofdmaaltijd. Aziaten doen dit niet. Wij eten de soep na een maaltijd.

We eten trouwens ook nooit soep ‘zomaar tussendoor’ of als volledige maaltijd. Dat geeft ons echt het gevoel alsof er geen eten in huis is.

20 Heet water drinken

 Wat wij, migranten, dan wel weer doen is heet water drinken. Zonder smaakje. Gewoon als water, maar dan lauwwarm. In restaurants bestelt de tweedegeneratie dit niet zo snel, maar de migrantenouders bestellen dan een “thee zonder thee”. (met uiteraard de raarste blikken en vraagtekens van de ober….  @_@)

Nog meer hilarische cultuurverschillen thee zonder thee

21 Vicks en tijgerbalsem als oplossing voor alles

Als ik vroeger ziek was maakte het niet uit wat ik had: koorts, een verkoudheid, spierpijn of hoofdpijn. Standaard pakte mijn moeder de tijgerbalsem of Vicks VapoRub zalf uit de kast. Deze werd dan vrij hardhandig op mijn huid ingescrubd. Waarschijnlijk met de gedachte hoe harder ik wrijf, hoe beter het werkt! (^_^””)  

En een paracetamol? Dat was pas een optie voor een later stadium. Mijn moeders filosofie? Tijgerbalsem to the rescue!

22 Let’s talk money

Nog een bijzonder verschil tussen veel migranten en Nederlanders is de omgang met geld. Stel dat je aan een migrantenkind nog een paar euro moet terugbetalen, dan hoor je ze dat niet snel terugvragen. Echter andersom schromen Nederlanders er niet voor om tot de stuiver toe alles terug te vragen. Voorheen zag ik dat als gierig, maar ik besef nu dat het een principe kwestie is en dat ze hetgeen terugvragen waar ze recht op hebben.

23 Going Dutch

Natuuuuurlijk kunnen we dan ook het beroemde voorbeeld van ‘Going Dutch’ niet achterwege laten. En dat is: de rekening delen of – als je in een groep bent – allemaal betalen voor wat je zelf gegeten en gedronken hebt. Met misschien nog een euro fooi erbovenop.

Migrantenkinderen doen dit niet zo snel, maar vooral ook onze ouders niet. Die doen gewoon om & om. De ene keer betaalt die en de andere keer betaalt de ander. Óf, als de jongere generatie de rekening delen, delen we gewoon het hele bedrag door het aanwezige aantal mensen. Er wordt niet uitgezocht wie er een colaatje meer of minder heeft gedronken. 😊

nog meer hilarische cultuurverschillen

24 Opleiding

Ook een typisch verschil. Migrantenouders willen allemaal dat hun kinderen de universiteit gaan doen, en dat ze bijvoorbeeld dokter, tandarts of advocaat worden. Nederlandse ouders zeggen veel vaker: “Het maakt ons niet uit wat je gaat doen. Als JIJ maar gelukkig bent.” Dat laatste vind ik een mooi iets. Geluk komt voor hun van binnenin.

Migrantenouders zien het geluk meer in een goede studie en in het hebben van voldoende geld. Wat uiteraard heel begrijpelijk is omdat zij de filosofie hebben dat geld het leven eenmaal makkelijker maakt. In het Chinees bestaat er namelijk een spreekwoord dat luidt: “Als onze handen stoppen met werken, dan kunnen wij onze mondjes niet meer voeden.” Met een goede studie achtergrond heb je altijd kans op een baan. Zo hebben beide culturen hun eigen standpunt.

25 Uit huis? Liever niet

Veel migranten hebben wel weer een hechtere familiecultuur. We blijven vaak langer samen. Zo hoef je na het 18e niet direct het huis uit – en als onze ouders wat ouder worden, zullen wij ze ook niet zomaar snel in een verzorgingstehuis stoppen. We willen dan toch zelf voor ze blijven zorgen, omdat ze ook altijd voor ons gezorgd hebben. Het stukje loyaliteit komt dan naar boven.

26 Wie de schoen past… moet ‘m lekker aanhouden

Oké, nog ééntje doen? Die gaat over de schoenen! Bij migranten moet je namelijk meestal je schoenen uit als je binnenshuis loopt. En bij Nederlanders kijken ze je raar aan als je je schoenen uittrekt: “Waarom doe je je schoenen uit? Je bent toch niet thuis?”.

Confusing right?? :p

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven